06-51054107 info@fairvenlo.nl
Selecteer een pagina

Opschoonactie in de binnenstad! Onder het motto “Opgeruimd staat netjes” maken samenwerkende organisaties groen in de binnenstad schoon. Op zaterdag 18 september 2021 is het weer zo ver. De samenwerkende organisaties vervolgen na vijf eerdere geslaagde halfjaarlijkse opschoonacties deze acties weer. De actie is evenals in 2020 gepland op de jaarlijkse World Cleanup Day. Tijdens deze wereldwijde opschoondag komen ruim 180 landen in actie voor een schonere omgeving. Zo zijn we de 18de in goed gezelschap van zo’n 5000 vrijwilligers op ruim 150 plekken, die deelnemen  deel aan de Maas Cleanup.

Door als datum de World Cleanup Day te kiezen zagen we dat meer groepen belangstelling hebben voor deze manier van bijdragen aan een betere wereld. In de uitgebreide foto-impressie op bladzijde 2 t/m 5 zie je dat terug in foto’s van de bewonersgroep van het Wilhelminapark en van vrijwilligers van Venlo Schoon en het bedrijf Belden.

De opschoners werken in 2021 langs de Maaskade, de fietsbrug, de bebouwde kant van de Koninginnesingel, de kop van Weerd, het Julianapark, Putuanisstraat en de parkeerplaats achter Beej Benders. 30 vrijwilligers verzamelen 30 zakken afval.

Over de meewerkende organisaties

Onder het motto “Opgeruimd staat netjes” maken de Jongerenkerk, Joriskerk, Fair Venlo, jongeren van Home+, Wijkoverleg Binnenstad, werkgroep Julianapark, bewoners Wilhelminapark, ‘t Groenewold en de Wereldwinkel groen in de binnenstad schoon. Deze keer langs de Maaskade, de spoor kant van de Koninginnesingel, de kop van de Weerd, het Juliana-, Wilhelmina- en Nolenspark. Tussen 9 en 10 worden de  opschoonmaterialen afgehaald bij de Jongerenkerk. Het schoonmaken op de locaties duurt tot circa 12.00 uur, waarna met soep en broodjes wordt afgesloten.

De organisaties zijn allemaal actief in de binnenstad, werken al samen op het gebied van fairtrade en willen dat ook graag doen met andere activiteiten, die helpen om de wereld een beetje beter te maken. Ieder vanuit zijn eigen achtergrond. Zij zijn daarin niet uniek. Wereldwijd is er een integrale actie-agenda voor duurzame ontwikkelingsdoelstellingen: de 17 Global Goals. Leiders van 193 landen hebben toegezegd zich in te zetten om de doelen vóór 2030 te realiseren.

Met de schoonmaakactie dragen de Venlose organisaties lokaal bij aan doelstelling 11 “Duurzame steden en gemeenschappen” en proberen zo bewustzijn voor de directe omgeving te kweken.

Ze sluiten tevens aan bij acties voor een schone binnenstad, die al genomen worden door de gemeente Venlo, het wijkoverleg Binnenstad Venlo en bewonersgroepen, zoals rond het Julianapark, Wilhelminapark en het Rosarium, Venlo Partners, de citymarketing organisatie van Venlo en Venlo Schoon. Die organisaties ondersteunen de actie van harte en zullen er via hun eigen kanalen aandacht aan geven. De gemeente stelt daarnaast de benodigde schoonmaakmaterialen ter beschikking, zoals zakken en handschoenen. Ook wethouder Marij Pollux deed al twee keer actief mee en wil ook in de toekomst graag aansluiten. Een zaterdag eerder deed ze dat ook met de actie van de Venloop voor het opruimen van afval langs de routes.

Filmimpressies

Bekijk hier filmpjes uit eerdere edities:

13 april 2019 (tweede opruimactie):

27 oktober 2018 (eerste opruimactie):