Sinds 1 maart 2015 zijn FAIRliefd en Mondiaal Platform Venlo gefuseerd tot FAIR Venlo. Tegelijkertijd is de Werkgroep Fairtrade Gemeente samen gegaan met Werkgroep MVO-Netwerk. Enkele wapenfeiten uit de verleden van de Werkgroep Fairtrade Gemeente willen we hier even memoreren.

2007-2011
Na de opstart in 2007 lag de nadruk van onze inspanningen enkele jaren op de verkoop van Fairtrade-producten in kerstpakketten. Daarna richtten de inspanningen zich op het behalen van de titel Fairtrade Gemeente voor de gemeente Venlo.

2012
In 2012 voldoet Venlo dankzij deze inspanningen aan alle 6 de criteria om als 25ste gemeente in Nederland de titel Fairtrade Gemeente te behalen. De feestelijke uitreiking vond plaats op het stadhuis in Venlo op 31 oktober. Sinds Rotterdam als 27e fairtrade in december 2012 de titel verkreeg, wonen er 2,5 miljoen Nederlanders in een Fairtrade Gemeente.

Jacobine Geel (juryvoorzitter Fairtrade gemeenten) en Peter d’Angremond (directeur stichting Max Havelaar) samen met Wethouder Satijn en de heer Winterman (voorzitter Venlo FAIRliefd) voor het stadhuis in Venlo bij de uitreiking van de 25e titel Fairtrade Gemeente.

Naar aanleiding van het verdienen van de titel schreef stadsdichter Herman Verwey het gedicht “Zuivere koffie”.

2013
In 2013 blijft Venlo zich inzetten voor fairtrade en het behoud van de titel, die ieder jaar weer opnieuw verdiend moet worden.

Op zondag 9 juni 2013 werd tijdens de Ouverture 2013, de jaarlijkse opening van het Venlose culturele seizoen, eveneens de EerlijkWinkelen route Venlo gelanceerd.

2013 EerlijkWinkelen Route Venlo verslag lancering
2013 EerlijkWinkelen Route Venlo z-card

In de fairtrade week 2013 wordt op 02 november de prolongatie van de Fairtrade Gemeente titel gevierd met een aansprekend programma. Venlo promoot diezelfde dag het behalen van de titel in buurgemeente Boxmeer.

– 2013 Fotoverslag Viering Prolongatie Venlo Fairtrade gemeente en promotie FTG in Boxmeer
– 2013 Persbericht voor E3 Journaal dd 30 oktober: Venlo-behoudt-titel-Fairtrade-Gemeente

2014
In 2014 richten we ons op uitbreiding van de EerlijkWinkelen route. Verdubbeling van het aantal deelnemers in de Venlose binnenstad is gerealiseerd in mei. In het najaar gaan stagiaires van Fontys Hogescholen deelnemers werven in heel Venlo.

2015
Fontys Venlo verkrijgt in april als 2de hogeschool in Nederland de prestigieuze titel Fairtrade Hogeschool en organiseert samen met Fairliefd en de Gemeente Venlo en Duitse partners een Euregionale Fairtrade Conferentie. De EerlijkWinkelen Route komt naast via een website ook beschikbaar als app via Android en Apple.